Založba

Knjige iz založbe:

Darko Slavec

Fotografija

 • Estetika
 • Likovna analiza

Kot pravi avtor, dobra fotografija ni nikdar le srečno naključje, temveč je za to potrebno znanje.

Zato je knjiga Darka Slavca Fotografija – Estetika in likovna teorija namenjena vsem tistim novopečenim ali izkušenim fotografom, ki si želijo posneti več kot le povprečno fotografijo -  fotografijo, ki zadovoljuje kriterije lepote, kvalitete ali celo umetniške vrednosti in ob tem vedeti, kako jim je to uspelo in kako je to uspelo drugim.

Če želimo ustvariti kvalitetno fotografijo, moramo znati uskladiti vse njene sestavne dele v organizirano, estetsko in  tehnično popolno celoto ter ji hkrati dodati svojo lastno originalnost. To pa je mogoče le ob poznavanju temeljev likovne teorije, s katero razvijemo sposobnost vizualnega branja in analize fotografije, ki nam daje možnost za vrednotenje lastnih in tujih fotografskih dosežkov.

V prvem delo knjige z naslovom Estetika se tako na kratko in nazorno seznanimo z likovno teorijo pri fotografiji in njenimi temeljnimi pojmi kot so:

 • likovni elementi,
 • prvine fotografije,
 • kategorije kompozicije,
 • prostorski ključi,
 • zakon likovne organizacije in drugi.

V drugem delu pa nam avtor na izbranih primerih umetniških ter študijskih in reklamnih fotografij predstavi likovno analizo fotografij.

Knjigo zaključi s tremi skupinami nalog,  kjer posameznik lahko preveri in utrdi razumevanje usvojenih konceptov.

Je torej obvezno branje tako za začetnike kot tudi za tiste, ki imajo za sabo že nekaj izkušenj, vendar bi želeli svoje zanje obogatiti, prav tako pa  bo koristila tudi tistim, ki bi si želeli svoja obzorja razširiti še na področje umetnosti fotografiranja.


Darko Slavec

Oblikovanje z računalnikom

 • Likovna teorija
 • Tipografsko oblikovanje
 • Kompozicija

Star pregovor pravi: »Slika pove več kot tisoč besed«, kar so znali dobro unovčiti tudi mnogi marketinški veleumi. Vizualne podobe nas spremljajo skozi celotno zgodovino človeštva, dandanes pa se z njimi srečujemo na vsakem koraku in največkrat se niti ne zavedamo, kako močno lahko vplivajo na naše razmišljanje, delovanje – na naš način življenja.

Avtor Darko Slavec nam v svoji knjigi predstavlja osnove treh vsebinskih sklopov likovne teorije, tipografskega oblikovanja in kompozicije, vsakega od njih pa zaključi z uporabnimi nalogami in slikovnimi primeri.

 V prvem delu se srečamo s temeljnimi pojmi likovne teorije kot so:

 • barvna organizacija,
 • čas in gibanje v likovnem prostoru,
 • ravnotežje,
 • odnosi in intervali in
 • drugi.

Drugi del je posvečen tipografskemu oblikovanju, katerega najvažnejša naloga je  posredovanje pisanega sporočila, ob tem pa je potrebno upoštevati posebne estetske in funkcionalne zahteve. V tem delu se boste tako seznanili s pravilno uporabo tipografije in njenih zakonitosti.

V tretjem poglavju z naslovom »Kompozicija« pa spoznamo principe obvladovanja kompozicije s pomočjo različnih kompozicijskih načel in zakonitosti, ki so pri gradnji nove estetske celote nujne. Te značilnosti – parametri kompozicije (prostorski ključi, fraktalne strukture, različnost,...) bodo, potem, ko jih boste spoznali, vplivali na vašo likovno in estetsko zavest ter tudi na vaše oblikovanje.

Knjiga Oblikovanje z računalnikom je tako namenjena vsem tistim, ki se pogosto srečujejo z oblikovanjem različnih računalniških predstavitev in bi si želeli vedeti, katera so tista razmerja, proporci, likovni elementi, barve in drugi elementi, ki najbolj pritegnejo pozornost občinstva. Hkrati pa gre definitivno tudi za knjigo, ki jo morate prebrati ustvarjalci internetnih strani in drugih vizualnih podob.

Koledar izobraževanj
MAR
APR MAJ
P T S Č P S N
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Abecedni prikaz izobraževanj
Mesečni prikaz izobraževanj


Kontakt

Much 2 d.o.o.
Koprska 94a, 1000 Ljubljana
tel.: 040 324-423,

e-pošta: info@much.si
Pošljite nam vprašanje
© Much d.o.o. 2007-2016. Vse pravice pridržane.